Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

5 Pages«<2345>
Options
Go to last post Go to first unread
Offline Jean Giraud  
#61 Posted : 16 June 2016 16:23:25(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,899
Canada

Was thanked: 802 time(s) in 636 post(s)
... what I understand in there: you have the Pareto software, you made the chart,
and transited to Excel to further paste back to Smath. Wouldn't it be simpler to
capture directly from Pareto, resize/resample, reduce 256 colors and paste in Smath ?

Jean
Offline Alex M.  
#62 Posted : 16 June 2016 16:32:40(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
Jean, in my work I would like to avoid manual copy paste of data where possible to eliminate human error. Also it is often that I need to update 20 excel screenshots in a .SM workbook.. This plugin together with image region does it all by itself every time the workbook is evaluated.

Take for example charts. Excel formatting is miles beyond what Smath can do. Use excel_IN to feed the data, excel_PNG to dynamically display the chart.

What do you use for sharpening tool? Looks neat.

Thanks

P.S.: I know that my fascination with excel is arguable. I am all about using best tool for the task; however, often I am strongly encouraged to use spreadsheets, or as it is with graphs, excel just does a better job than Smath.

Edited by user 16 June 2016 16:48:39(UTC)  | Reason: Not specified

Offline Jean Giraud  
#63 Posted : 16 June 2016 19:20:34(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,899
Canada

Was thanked: 802 time(s) in 636 post(s)
Originally Posted by: Alex.M Go to Quoted Post
Jean, in my work I would like to avoid manual copy paste of data where possible to eliminate human error. Also it is often that I need to update 20 excel screenshots in a .SM workbook.. This plugin together with image region does it all by itself every time the workbook is evaluated.

Take for example charts. Excel formatting is miles beyond what Smath can do. Use excel_IN to feed the data, excel_PNG to dynamically display the chart.

What do you use for sharpening tool? Looks neat.

Thanks

P.S.: I know that my fascination with excel is arguable. I am all about using best tool for the task; however, often I am strongly encouraged to use spreadsheets, or as it is with graphs, excel just does a better job than Smath.


================ I understand [my own way] all what you are doing ==============

I was Excel mad up to WIN Millenium. The switch to Mathcad 8 then 11 replaced my Excel
work because more oriented to solving maths. Since 2000, I have never opened Excel again.

My two most precious tools, companions of Smath are: WinGrab & IrfanView.
Same tools that I got mid 90. If an image is not compatible for pasting in WinGrab,
I transit to Paint, then paste in WinGrab for color reduction [256]. WinGrag will also capture image from web and from any screen display.

Often, images from *.PDF, web ... are poor quality [not sharp].
Then paste in IrfanView and use the "Sharpen" once or multiple times.
From the same IrfanView menu, you can "resize/resample" at whatever %
by respecting aspect ratio. Same quality than PhotoShop for 0$.
Naturally, if an image is to destroyed by JPEG, zoom[+] is poor.

You are right: Smath is more maths oriented than Graphs, thus combine + Excel.

Jean


Offline Alex M.  
#64 Posted : 26 June 2016 02:44:02(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
An example of plugin use for displaying charts, graphs, plots etc. Data can be fed with excel_IO.

In order for this to work update BOTH excel I/O and Image Region plugins.

Note that while graphics might look distorted in SMath (rendering of metafile to 96 system DPI), printing workbook to PDF results in high quality vector graphics.

All charts are taken from here as samples:
http://www.contextures.com/excelfiles.html#Charts

ExcelCharts.sm (9kb) downloaded 43 time(s). ExcelCharts.pdf (89kb) downloaded 58 time(s). ExcelCharts.xlsx (98kb) downloaded 41 time(s).

Primary benefit of using excel_IO for graphs is endless formatting possibilities.

Edited by user 26 June 2016 02:46:33(UTC)  | Reason: Not specified

thanks 1 user thanked Alex M. for this useful post.
on 27/06/2016(UTC)
Offline Engr  
#65 Posted : 07 October 2016 20:58:03(UTC)
Engr


Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 10/08/2011(UTC)
Posts: 21
Location: Missouri

Was thanked: 5 time(s) in 4 post(s)
The excel_IO appears not to be working anymore as part of a custom function. It was working previously on my computer, but with one of the upgrades to SmathStudio it has stopped working. When the excel_IO is used as the right part of a custom function, the variables with equal signs get placed in the excel worksheet cells instead of the values of the variables. See the two screen shots below from the Steel Properties Look-up.sm and corresponding excel file. The excel_IO otherwise appears to work but not as right part of custom function with variable input.
excel-pic.PNGsmath-pic.PNG



Offline Alex M.  
#66 Posted : 07 October 2016 21:05:59(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
Originally Posted by: Engr Go to Quoted Post
The excel_IO appears not to be working anymore as part of a custom function. It was working previously on my computer, but with one of the upgrades to SmathStudio it has stopped working. When the excel_IO is used as the right part of a custom function, the variables with equal signs get placed in the excel worksheet cells instead of the values of the variables. See the two screen shots below from the Steel Properties Look-up.sm and corresponding excel file. The excel_IO otherwise appears to work but not as right part of custom function with variable input.






I fixed the example: use line() function. I do not know why the behaviour differs with and without line; however, I did not spend much time investigating the behaviour once work around was found.

Steel Properties Look-up.sm (26kb) downloaded 131 time(s).

AISC Shape Lookup.xlsx (3,349kb) downloaded 249 time(s).

Also for excel screenshots I suggest using excel_EMF instead of excel_PNGv2 - produces great quality PDF prints. If you do, update both excel_IO and Image Region plugins to the latest version

Edited by user 07 October 2016 21:10:57(UTC)  | Reason: Not specified

thanks 1 user thanked Alex M. for this useful post.
on 07/10/2016(UTC)
Offline Engr  
#67 Posted : 07 October 2016 21:40:19(UTC)
Engr


Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 10/08/2011(UTC)
Posts: 21
Location: Missouri

Was thanked: 5 time(s) in 4 post(s)
Thanks for the work around and tips. Your plug-in is really valuable because linking excel and smath opens up many possibilities with engineering calculations. Wish the line function was not needed because you would not really think it was necessary in this case in my opinion. I hope it can be removed at some point.
Offline Alex M.  
#68 Posted : 07 October 2016 22:06:15(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
Originally Posted by: Engr Go to Quoted Post
Thanks for the work around and tips. Your plug-in is really valuable because linking excel and smath opens up many possibilities with engineering calculations. Wish the line function was not needed because you would not really think it was necessary in this case in my opinion. I hope it can be removed at some point.


I use this plugin all the time; likely for a very similar purpose. I do not think that the difference in behaviour with and without line function is something I can fix on my side.
Offline Alex M.  
#69 Posted : 10 October 2016 22:31:31(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
A sample of a Plot produced by combination of excel_EMF function and Image Region inside the SMath workbook.
The example was borrowed from one of the calculations by Jean Giraud.

Note the difference of as-printed quality between X-Y Plot output and excel_EMF output.

moody.pdf (93kb) downloaded 69 time(s). Inst_Colebrook MOODY_excelPlot.sm (21kb) downloaded 76 time(s). moody_plot.xlsx (32kb) downloaded 63 time(s).
moody_comp.png

Edited by user 10 October 2016 22:36:13(UTC)  | Reason: Not specified

Offline Jean Giraud  
#70 Posted : 11 October 2016 18:09:50(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,899
Canada

Was thanked: 802 time(s) in 636 post(s)
Thanks Alex,

My Excel 2003 opens your Excel sheet, but somethig(s) it does not like.
It must convert and the plots aren't managable, it's OK. I understand
your plug-in for those that don't work maths, also good for papers.

How did you get such a huge 7.75 MB image !

All the snippets I attach are captured from my 20 years old "WinGrab"
still freeware. After capture, select the portion then reduce colors
to 256 . Generally, WinGrab reduce 256 colors is better than my old
IrfanView. This snippet is 430 KB.

Smath is very convenient for working from files that are created from
the hard maths. As you can see: past the Moody creation, we just have
interest in retrieving any Colebrook 'f' [friction factor]. There is a
way to retrieve from specified Reynolds. It requires a module to search
through data table.

Cheers, Jean

Forum File Read.gif

Offline Alex M.  
#71 Posted : 11 October 2016 18:28:58(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
Jean,

There are two ways to display EXCEL plots / ranges:

1. excel_PNG - produces LARGE bitmap files that print well at 300+ DPI
2. excel_EMF - produces a clipboard of a metafile (native .net vector graphics) which results in a vector graphics PDF prints.

I like using excel_EMF - it produces best as-printed quality plots and is much faster than excel_PNG

Also I saw that you were spooling "Moody" function output to file to speed up processing. No need for that - just define Moody:=eval(your_code) so the function is not executed every time you call it in a SMath worksheet.
Offline Alex M.  
#72 Posted : 28 October 2016 17:22:04(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
an addition to EXCEL <-> SMath toolbox:
user defined function to perform cell Goal Seek

GSTEST.xlsx (22kb) downloaded 109 time(s). excelGoalSeek.sm (11kb) downloaded 117 time(s).
Offline uni  
#73 Posted : 07 May 2020 22:25:59(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 1,090
Man
Russian Federation

Was thanked: 969 time(s) in 554 post(s)
Source code updated.
Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
Offline uni  
#74 Posted : 10 May 2020 15:18:23(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 1,090
Man
Russian Federation

Was thanked: 969 time(s) in 554 post(s)
Updated. Refactored.
Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
thanks 1 user thanked uni for this useful post.
on 10/05/2020(UTC)
Offline Engr  
#75 Posted : 03 June 2020 03:39:44(UTC)
Engr


Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 10/08/2011(UTC)
Posts: 21
Location: Missouri

Was thanked: 5 time(s) in 4 post(s)
A couple of days ago when I started SMath Studio it listed the plug-in EXCEL (2003+) I/O to be updated. I updated the plug-in and after doing so it does not work the same as it did before. In my sheet, a function is setup to use the plug-in. The function now returns a matrix with a single element of zero were before the function would return a single decimal value.

Excel_IO.PNG

Is there something that needs to be setup differently?

Thanks for any help.
Offline uni  
#76 Posted : 03 June 2020 07:35:01(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 1,090
Man
Russian Federation

Was thanked: 969 time(s) in 554 post(s)
Yes, the code has been substantially redesigned. I will try to fix it.
Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
Offline uni  
#77 Posted : 03 June 2020 14:49:50(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 1,090
Man
Russian Federation

Was thanked: 969 time(s) in 554 post(s)
Originally Posted by: Engr Go to Quoted Post
A couple of days ago when I started SMath Studio it listed the plug-in EXCEL (2003+) I/O to be updated. I updated the plug-in and after doing so it does not work the same as it did before. In my sheet, a function is setup to use the plug-in. The function now returns a matrix with a single element of zero were before the function would return a single decimal value.

Is there something that needs to be setup differently?

Thanks for any help.

Partially fixed, please check.

Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
thanks 1 user thanked uni for this useful post.
on 04/06/2020(UTC)
Offline Engr  
#78 Posted : 04 June 2020 17:45:05(UTC)
Engr


Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 10/08/2011(UTC)
Posts: 21
Location: Missouri

Was thanked: 5 time(s) in 4 post(s)
The plug-in is working again for me. Thanks for fixing it quickly.
Offline Alex M.  
#79 Posted : 10 June 2020 18:41:09(UTC)
Alex M.


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 03/03/2014(UTC)
Posts: 406
Canada

Was thanked: 119 time(s) in 92 post(s)
Originally Posted by: uni Go to Quoted Post
Originally Posted by: Engr Go to Quoted Post
A couple of days ago when I started SMath Studio it listed the plug-in EXCEL (2003+) I/O to be updated. I updated the plug-in and after doing so it does not work the same as it did before. In my sheet, a function is setup to use the plug-in. The function now returns a matrix with a single element of zero were before the function would return a single decimal value.

Is there something that needs to be setup differently?

Thanks for any help.

Partially fixed, please check.



Uni, is there anything i can do on my end for the fix? Havent touched the plugin for years and appreciate the maintenance you have done

Offline uni  
#80 Posted : 10 June 2020 18:59:52(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 1,090
Man
Russian Federation

Was thanked: 969 time(s) in 554 post(s)
Originally Posted by: Alex M. Go to Quoted Post

Uni, is there anything i can do on my end for the fix? Havent touched the plugin for years and appreciate the maintenance you have done

Please check that the functions are working as they should.

Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
Users browsing this topic
5 Pages«<2345>
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.