Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

18 Pages«<89101112>»
Options
Go to last post Go to first unread
Offline ndtma  
#181 Posted : 07 October 2015 14:18:37(UTC)
ndtma


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 05/06/2014(UTC)
Posts: 209
Man
Sri Lanka
Location: Colombo

Was thanked: 67 time(s) in 45 post(s)
Many thanks to Viacheslav. It works fine now.
Never Give up. Great things take time.
Best Regards
Eng. NDTM Amarasekera - Sri Lanka
Offline uni  
#182 Posted : 07 October 2015 14:25:39(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 958
Man
Russian Federation

Was thanked: 873 time(s) in 491 post(s)
Quote:
Please, could you make a list with the external names of parameters.

I think that we need a special function to change the settings. Something like this: xyplot( index, "parameter's name", value) = .... I will try to add this feature.
Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
thanks 2 users thanked uni for this useful post.
on 07/10/2015(UTC),  on 07/10/2015(UTC)
Offline Jean Giraud  
#183 Posted : 08 October 2015 07:03:13(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
Ah !, Martin: you missed plotting your "datum" 0.5^2

Just made that work sheet quick. True, X_Y plot is big cannon
for the 1rst contour and Waterloo for the 2nd contour.
Some tips added, not refined [just from foundry].

Cheers, Jean
File Attachment(s):
Contour X_Y plot.sm (38kb) downloaded 103 time(s).
Offline uni  
#184 Posted : 08 October 2015 09:02:40(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 958
Man
Russian Federation

Was thanked: 873 time(s) in 491 post(s)
Human eye example (you lost β).
File Attachment(s):
Human eye.sm (7kb) downloaded 103 time(s).
Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
Offline Jean Giraud  
#185 Posted : 20 January 2016 07:55:25(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
Originally Posted by: uni Go to Quoted Post
Human eye example (you lost βWink.

____________________

Thanks Uni,

Beta got lost in the transit ... Beta is 2 in my work sheet

Jean

Offline Jean Giraud  
#186 Posted : 20 January 2016 08:16:11(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
Something crooked happend in this forum.
A minute ago there was a big display about "plotG",
now gone. From recollection it's about plotting points.

"plotG" is obsolete: to cumbersome, too slow.

"plotG" is OK for few points

Jean

Utilities Plot Points.sm (19kb) downloaded 80 time(s).
thanks 1 user thanked Jean Giraud for this useful post.
on 20/01/2016(UTC)
Offline zoom  
#187 Posted : 31 January 2016 21:01:03(UTC)
zoom

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 16/01/2016(UTC)
Posts: 7

Was thanked: 2 time(s) in 2 post(s)
Originally Posted by: mkraska Go to Quoted Post
Originally Posted by: uni Go to Quoted Post
Quote:
Open issues:
- handling of undefined values

Updated. Try again.


Thanks for the update. Plotting ln(x) now works. Still I keep annoying. Division by zero causes trouble. I frequently use this as a handy trick to limit curves to certain ranges.



i tried and not sure how how to plot ln(x) as previously shown. is there a way to do it still by just typing in ln(x)?
Offline Jean Giraud  
#188 Posted : 01 February 2016 05:00:09(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
Division by zero causes trouble.
I tried and not sure how how to plot ln(x) as previously shown.
Is there a way to do it still by just typing in ln(x)

____________________________________________

There are several things in there to know.

Smath is granular, very granular. It means that between two
numerical values, it won't distinguish which one is true because
Smath is a 32 bits system. It is not a full extended 64 floating
point. Smath will calculate ln(10^-99) and will issue error
message "ln(0) is not defined" for ln(10^-100)
Mathcad/Mathsoft calculates ln(10^-307) no sweat. Mathcad/Mathsoft
is much less granular [extended floating point 64]
Convention is that ln(0) is defined complex to enable issuing an
error message for most unguarded systems.

X_Y plot is superb for plotting most difficult contour f(x,y)
but for other math stuff, X_Y plot is [just read me: piece of crap].

Plot ln(x+epsilon) .... espilon:= 10^-99
As well plot ln(|x|) .... |x| absolute.

Division by zero is just one or more than one coinciding occurence(s).
You will have that in any system. Just make the project not to divide by 0

Jean
Offline Jason McCool  
#189 Posted : 27 May 2016 17:27:46(UTC)
Jason McCool


Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 27/05/2016(UTC)
Posts: 19
Man
United States
Location: Little Rock, Arkansas

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
First, let me say a big "thank you" for this X-Y Plot. It has been very helpful for me. I found your example file with worksheet controls for some of the parameters like X & Y limits. That was exactly what I needed as I wanted to scale a graph to have extents 10% greater than the worksheet values being graphed. But is there a list of all of the parameters that can be controlled through the worksheet? Since you are using XYPlot as the variable name and the parameter as the subscript, what would you use for parameters like the names of each data series? Or are there even worksheet controls set up yet for those parameters? I do keep having an issue with the names of the 4 data series in my graph disappearing, and the legend description then being blank, so I think tying those to a worksheet definition would be beneficial. Thank you again for all the hard work!

Jason
Jason McCool
Robbins Engineering
Little Rock, AR, USA
Offline Jean Giraud  
#190 Posted : 28 May 2016 18:39:40(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
Hello, Jason:

The Maxima X_Y plot and the Smath Quickplot [@] are two different animals.
On simple projects, either one will do. Ofen you need both for same project.
The X_Y plot is gorgeous to plot implicit f(x,y) as it plots the 0 level contour,
the 0 level contour interpreted as f(x,y)=0. I just noticed that it may be
wrong. The X_Y plot in work sheet "Wolfram looping" is wrong. I have two
proofs of this assertion: Mathcad 11 & Smath Quickplot.
On the other hand, the X_Y plot for "Doublet" is quite correct.
The X_Y "Wolfram Looping" seems to upset X_Y because of so many complex
sub-plot components [my guess], X_Y gets lost or interprets unknown.

Plotting is quite a skill to acquire, no matter the tool.

Jean

2D Plot ln(x).sm (9kb) downloaded 68 time(s).

Contour Advisor [Wolfram Looping].sm (121kb) downloaded 58 time(s).

Both work sheets are: Smath 5346 OFFicial release.
Offline uni  
#191 Posted : 17 September 2016 20:05:39(UTC)
uni


Rank: Advanced Member

Groups: Registered, Advanced Member
Joined: 10/11/2010(UTC)
Posts: 958
Man
Russian Federation

Was thanked: 873 time(s) in 491 post(s)
Updated.

- SS-2403 fixed,
- SS-2336 partially fixed.
Russia ☭ forever
Viacheslav N. Mezentsev
💰 Support me for plugins development: https://money.yandex.ru/to/410013245578758/100
thanks 1 user thanked uni for this useful post.
on 18/09/2016(UTC)
Offline Ber7  
#192 Posted : 21 September 2016 19:04:40(UTC)
Ber7


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 15/07/2010(UTC)
Posts: 330
Man
Israel
Location: Beer-Sheva

Was thanked: 425 time(s) in 230 post(s)
4.sm (48kb) downloaded 63 time(s).The parameterization of implicit functions by Draghilev method
1."Quiz function", 2."Human eye"
Schedule parameterized function coincides with the graph of X-Y Plot Region (dot).

Edited by user 21 October 2018 20:23:24(UTC)  | Reason: Not specified

thanks 2 users thanked Ber7 for this useful post.
on 21/09/2016(UTC),  on 21/09/2016(UTC)
Offline alyles  
#193 Posted : 02 February 2017 22:20:50(UTC)
alyles


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 23/03/2016(UTC)
Posts: 203
United States

Was thanked: 69 time(s) in 44 post(s)
Note sure if this is an X-Y plot bug, but I'll refer to this users post: http://en.smath.info/for...Smath-Page-Freezing.aspx

Essentially trying to plot a function with an undefined variable caused the screen to freeze.
Feel free to join the SMath Studio Users Discord Channel: https://discord.gg/PayZpJW
Offline marcofk  
#194 Posted : 01 August 2017 17:44:31(UTC)
marcofk


Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 01/02/2012(UTC)
Posts: 19
Location: UK

Was thanked: 8 time(s) in 4 post(s)
Hello all,

I tried to follow this discussion, but I'm not convinced I've found the answer to this: what syntax is required to change the value of Chart2DLib.LineStyle of an X-Y Plot from the Math region?

I managed to change the XYPlot.XLimMin etc. follwing the example in the reference book, but I could do with my line styles not being reset everytime I get some duff values to the plot region.

Also: I'd like to place some labels and symbol in my plot to make it look more like a CAD drawing. Is there a way to draw them as is possible with the built-in 2D plot region?

All help is welcome.

Regards,

Marco

Edited by user 01 August 2017 18:20:22(UTC)  | Reason: Not specified

Offline Jean Giraud  
#195 Posted : 01 August 2017 20:22:28(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
1. You can place legend in any of the 4 corners.
2. On the main menu: click <list> to access the plot specifications.
3. plot ln(x) is OK because computable by default.
4. plot x^(0.5-1)*exp(-x) will freeze/crash the X_Y page, no rescue
for that page. Close computer might rescue the other pages that were
working before the crash.

Search this forum containing "Isometric" [this spring]

Jean
Offline Jean Giraud  
#196 Posted : 01 August 2017 20:26:53(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
Offline overlord  
#197 Posted : 01 February 2018 17:05:20(UTC)
overlord


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 23/07/2013(UTC)
Posts: 105
Turkey

Was thanked: 33 time(s) in 22 post(s)
Tried with Smath 0.98.6604. Observed the bug both at W10-x64 and W7-x86. Don't know if previous versions behave the same.
While the Plot can comprehend the evaluation inside sys(), X-Y Plot needs an additional line() to be used.

However, when two matrix is augmented inside the graphic first matrix is being used twice.
Duplication doesn't seems to happen with the stack.

Regards

X-Y Plot.sm (19kb) downloaded 47 time(s).
Offline Jean Giraud  
#198 Posted : 02 February 2018 01:30:03(UTC)
Jean Giraud


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 04/07/2015(UTC)
Posts: 4,022
Canada

Was thanked: 709 time(s) in 555 post(s)
X_Y.PNG
Offline overlord  
#199 Posted : 02 February 2018 09:56:57(UTC)
overlord


Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 23/07/2013(UTC)
Posts: 105
Turkey

Was thanked: 33 time(s) in 22 post(s)
Yeah Jean, I know it can be plotted that way or another.
But I have my own reasons to do the augmentation inside
the plot and recursive "M:=(augment(N;M)" method.

While I can do it with built-in plot, I can't do it with
X-Y Plot Plugin. And if you do it like "MM:=(augment(N;M)"
it can be plot correctly because augment command is generating
correct matrix. The problem is here is not the plotting,
augment is giving wrong result. This is why I considered
this as a bug.

Regards

Edited by user 02 February 2018 11:02:23(UTC)  | Reason: Not specified

thanks 1 user thanked overlord for this useful post.
on 02/02/2018(UTC)
Offline Gecko  
#200 Posted : 16 March 2018 15:55:05(UTC)
Gecko

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 16/03/2018(UTC)
Posts: 2

Which version of smath studio should I use? I just downloaded 0.99 and it didn't work out.
thanks
Users browsing this topic
Similar Topics
X-Y Plot Region Plugin (Extensions)
by ndtma 24/06/2018 06:00:49(UTC)
X-Y Plot Region Plugin Problem (Questions)
by ndtma 20/06/2018 19:38:44(UTC)
18 Pages«<89101112>»
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.